een winkel vol 
leuke spullen 

Kraam van de maand november

‘Eigenlijk ben ik mijn hele leven al lekker creatief bezig, dat vind ik ontzettend leuk en sinds een tijdje heb ik een Facebookpagina waar ik wat bekendheid aan mijn frutsels geef. Mijn zus is grafisch vormgeefster en heeft direct een logo voor me gemaakt. Samen met haar heb ik ook de naam bedacht: Het zusje van. Ik wilde mijn eigen naam wel gebruiken, maar ik was bang dat mensen dit lastig vinden of moeilijk onthouden. Vroeger stond ik al bekend als “het zusje van”, dus mijn zus is ook ontzettend trots op deze naam’, vertelt Chalice enthousiast. Zij is met haar verkoopplek bij Jouw Marktkraam Maastricht uitgeroepen tot kraam van de maand. ‘Toen de winkel verbouwd werd tot Jouw Marktkraam liep ik er langs en zag ik een briefje achter het raam hangen. Ik dacht direct “hier moet ik naartoe met mijn spulletjes”, dus nam ik een foto van het briefje en heb ik contact opgenomen. Een hele kraam vullen lukte me niet, maar een plank vond ik leuk en ik huur nu nog steeds, ik ben dus sinds dag één van Jouw Marktkraam Maastricht verkoper bij de winkel.’ 

Maar wat verkoop je precies, Chalice? ‘Ik haak! En ik maak papieren rozen. Daar geef ik ook workshops in. En ik doe aan handlettering… Eigenlijk ben ik een manusje van alles! Haken doe ik heel veel en op dit moment veel pompoenen. Wat ik precies bij Jouw Marktkraam verkoop is afhankelijk van wat er verkocht is. Ik maak dingen altijd een seizoen van tevoren, maar omdat de pompoenen zo goed gingen begin ik nu pas aan de kerstballen en we zijn al halverwege november! Omdat het gehaakte zo populair is blijft de rest even liggen. De kaarten maak ik ook allemaal met de hand en daarvan vul ik er zo’n twee per week aan. Dat loopt dus geen storm, maar vind ik gewoon erg leuk om te doen.’ De alleenstaande moeder haalt er ontzettend veel plezier uit en is er altijd mee in de weer. Zo heeft ze zichzelf door middel van YouTube-video’s leren haken en als ze haar zoon vraagt wat die ergens van vindt en hij reageert met “oh mam, dat is echt mooi”, weet ze ook zeker dat het heel mooi is. ‘Het is fijn dat ik zo nu en dan met hem kan sparren. Al vindt hij het soms net een oorlogsgebied bij ons thuis, hij gunt het me wel en denkt soms ook met me mee’, aldus de trotse moeder.

Chalice haar creativiteit stopt niet bij haar hobby. Naast de bezigheden voor haar handeltje werkt ze in de buitenschoolse opvang. ‘Daar werk ik intussen alweer zeventien jaar, 26 uur per week. Ik knutsel ontzettend veel met de kinderen, daar ligt ook mijn kracht. We knutselen niet alleen, we bakken ook een heleboel. Ontzettend leuk vind ik dat’, vertelt ze over haar werk. Maar daar houdt het nog niet op. ‘Toen ik voor een kennismakingsgesprek bij Gabo kwam vertelde hij dat kraamhuurders ruimte in de vestiging mogen benutten om workshops te geven. Toen hij dat zei vond ik wel dat ik direct moest inspringen, dus nu geef ik regelmatig workshops bij Jouw Marktkraam.’ Chalice, fijn dat je het zo naar je zin hebt bij Jouw Marktkraam Maastricht, we hopen dat dit nog heel lang het geval blijft!